Tüketici dergisi logosu

Parfüm Nasıl Sıkılır, EDP ve EDT Nedir?

Parfüm Nasıl Sıkılır, EDP ve EDT Nedir? resmi

Konumuza parfüm nedir bundan başlayalım; Parfüm bir çeşit kokuların karıştırılıp, alkolle seyreltildiği kimyasal karışımdır. Bakıldığında parfüm aslında çok geniş bir alana sahiptir. Temizlik malzemelerinden kolonyalara, deodorantlardan şampuanlara, deterjanlara kadar çoğu üründe parfüm kullanılıyor. Bu kadar kullanım alanına sahip olan parfümler ya da kokular diyelim, insanlar tarafından sadece üzerimize sıktığımız güzel koku olarak biliniyor. Bu da kokuların farkındalığını anlamamızı zorlaştırıyor maalesef.

İlginizi çekebilir: En İyi Erkek Parfümü Önerileri

EDT, EDP, EDC Nedir, Farkları Nelerdir?

Bunlardan bahsettikten sonra parfüm seçerken nelere dikkat etmemiz gerekir konusuna gelelim. Parfümlerin üzerlerinde Eau de toilette (EDT), Eau de parfum (EDP), Eau de cologne (EDC) gibi yazılar görürüz. Bunlar o parfümün yoğunluk ve kalıcılık derecesini gösteren yazılardır. EDT yazısını gördüğümüz parfümlerin esans yoğunluğu %4-10 arasında değişkenlik gösterir. Bu da parfümün çok uçucu olmayan ancak gün boyu da kalıcılık sağlamayan parfümler olarak ayırmamızı sağlar. Eğer parfümde EDP yazısı varsa EDT ye göre daha kalıcı olduğunu söyleyebiliriz. EDP parfümün esans yoğunluğu ise %10-20 arasında değişkenlik gösterir. Ancak bu kokular daha kalıcı olduğundan size tabiri caizse daha ağır gelebilir. EDC yoğunluğundaki parfümler ise adından da anlaşılacağı üzere kolonya gibi az kalıcılıklara sahip kokulardır. Esans yoğunluğu %2-4 arasında değişkenlik gösterir. Yani parfüm seçimi yaparken üzerindeki yoğunluk oranına bakmalı ve ona göre tercih yapmalıyız.

Parfum Nasil Sikilir

Parfüm Nasıl Sıkılır?

Diyelim ki sevdiğiniz, kullandığınız bir parfüm var ve ondan vazgeçmek istemiyorsunuz, ancak sabah evden çıkmadan sıktığınız parfümün gün içinde kokusunun gittiğini görüyorsunuz. Parfümünüz de yanınızda taşıyabileceğinizden ağır ve büyükse bu durumda yapmanız gereken şey aslında çok basit. 5 ml, 10 ml, 15 ml lik spreyli şişeler bulunmakta. Bunlardan birini satın alıp içine parfümünüzden doldurup yanınızda rahatlıkla taşıyabilir ve gün içinde kokusu giden parfümünüzü tazeleyebilirsiniz. Bu arada şu bilgilendirmeyi de yapmalıyım. 1 ml parfüm yaklaşık 10-15 arasında fıs (sprey) sağlar. Yani 100 ml lik bir parfüme sahipseniz 1000-1500 fıs sıkabilirsiniz.

1 ml de kaç fıs olduğunu öğrendikten sonra sıra geldi parfümü neremize ne kadar sıkmamız gerektiği konusuna. Parfümün kalıcılığına göre kaç fıs sıkmamız gerektiği değişkenlik gösterebilir. Eğer çok yoğun ve ağır bir parfüm sıkıyorsanız 2-3 fıs size yetecekken, hafif bir parfümde bu 5-7 fısa kadar çıkabilir. Öncelikle parfümü temiz ten ve temiz kıyafetlerimize sıkmalıyız. Buna dikkat ederek boynumuzun her iki yanına birer fıs, omuzlarımıza da birer fıs sıktığımız takdirde 4 fıs sıkmış oluyoruz. İsterseniz kıyafetinizin içinden göğüs bölgenize de bir fıs sıkabilir ve gün içinde hareket ettikçe kokuyu alabilirsiniz. Parfüm bazen yoğunluğuna bağlı olarak açık renkli kıyafetlerinizde leke yapabilir. Bundan dolayı parfümü vücudunuza ya da kıyafetinize çok yakından ve çok uzaktan sıkmak yerine en az 15-20 santimetrelik bir mesafeden sıkmak sizi bu lekelenmeden kurtaracaktır.

Lineer ve Piramidal Parfüm Yapısı Nedir?

Bir başka dikkat edeceğimiz konu ise parfümün yapısıyla alakalıdır. Parfümler lineer ve piramidal olmak üzere iki yapıda oluşturulurlar. Lineer yapılı parfümler belli bir düzlemi olan parfümlerdir. Parfüm ilk başta nasıl kokuyorsa kuruyana kadar pek değişmeyen bir yapıda kalacaktır. Piramidal parfüm ise üst, orta ve alt notalardan oluşan bir yapıdadır. Üst (tepe) nota dediğimiz kısımda parfümün en uçucu kokuları bulunur ve 10-15 dakika içinde bu kokular gidecektir. Orta (kalp) notalarda ise parfümünüzü oluşturan asıl kokular vardır. Bu kokuların kalıcılığı da parfümünüzün kalıcılığıyla doğru orantılı şekildedir. Alt (dip) notalar ise parfümünüzün kurumaya yaklaştığında aldığınız kokudur. Daha ağır ve baskın kokulardan oluşur. Kokuları üst, orta ve alt notalar diye ayırmamızın sebebi ise üst notalar en çabuk buharlaşan kokulardan oluşur. Orta notalardaki kokular ise üst notalardakinden daha geç buharlaşır. Alt notalar ise en geç buharlaşan kokulara sahiptir.

Parfum Nasil Sikilir 3

Designer ve Niche Parfüm Farkları

Parfümlerle alakalı bir diğer konu ise parfümlerin designer (tasarımcı) ve niche (niş) olarak ikiye ayrılmalarıdır. Designer parfümler, işlevi sadece parfüm üretmek olmayan markaların parfümleridir. Mesela Dior markası dünyaca ünlü ayakkabılar, güneş gözlükleri, ceketler, pantolonlar, tişörtler vs. üretiyor. Bunların yanında parfüm de üretiyor ve satıyor. Bundan dolayı bu tarz markaların parfümlerine designer yani tasarımcı parfümler deniyor. Tasarımcı parfümler daha çok genel beğeniye uygun yani çoğu insanın beğenebileceği tarzda kokular oluyor. Niş parfümler ise, kendisini sadece parfüm üretmeye adamış markaların ürünleridir. Bu markalar sadece parfüm üretirler ve bazı parfümleri herkes tarafından beğenilebilecek kokular olmayabilir. Örnek olarak Zoologist markasını verebiliriz. Fiyatlarına gelecek olursak, genelde tasarımcı parfümlerin fiyatı niş parfümlere göre daha uygun oluyor. Tabii ki markadan markaya değişebilecek, istisna oluşturabilecek örnekler vardır ancak durum genel olarak böyle.

Parfum Nasil Sikilir 2

Mevsime Göre Parfüm Seçimi

Parfümlerin yoğunluklarından bahsettik. Bu yoğunluklara göre parfümlerin kullanılacağı mevsimler, zamanlar, hava sıcaklıkları da değişiklik gösterebilir. Eğer ferah kokan hafif bir parfüme sahipseniz bu parfümü kışın soğuk havalarda sıkarsanız parfümünüzün kokusu insanlar tarafından algılanamayabilir. Bundan dolayı kışın soğuk havalarda yoğun ve ağır parfümler kullanılabilir. Aynı şekilde yazın sıcak havalarda ağır parfüm kullanmak da boğucu ve rahatsız edici olabileceğinden dolayı ferah parfümler tercih edilebilir.

Bir Kişinin Kaç Parfümü Olmalı?

Mevsimlere göre parfüm seçileceğini öğrendikten sonra ’’Bir kişinin kaç adet parfümü olmalıdır?’’ sorusuna geliyoruz. Parfüm kullanmak ya da parfümlerle ilgilenmek bir zorunluluk olmadığı gibi çok ya da az parfüme sahip olmanız da sizin zevkinize göre değişir. Ancak bana göre soğuk havalar için ayrı, sıcak havalar için ayrı kullanacağınız 2 adet parfümünüz olmalı. Tabii isterseniz sonbahar ve ilkbahar için de parfümler alabilirsiniz. Gece ve gündüz parfümleri de alabilirsiniz. Bu tamamen sizin zevkinize göre kurgulayabileceğiniz bir olay. ‘’Ya bir tane parfümüm olsun, hep onu kullanayım.’’ diyecek olursanız da buna imza parfüm diyoruz. İmza parfüm sizin en beğendiğiniz, başka parfüm kullanmayı aklınızın ucundan bile geçirmediğiniz bir parfüm olabilir. Eğer böyle bir kokuya sahipseniz tabii ki her mevsim ve her saatte kullanabilirsiniz. Ancak yukarıda da belirttiğim gibi parfümün sıcak havalarda boğucu, soğuk havalarda da fark edilir olmaması konusuna dikkat etmelisiniz.

Parfum Nasil Sikilir 4

Parfüm Bozulur mu?

Son olarak değineceğimiz konu ise ‘’Parfüm bozulur mu?’’ ve ‘’Parfüm nasıl saklanmalıdır?’’ soruları olacak. Parfüm kimyasal bir karışım olduğundan dolayı uzun süre sıcak, nem, gün ışığına maruz bırakılırsa kokusunda değişmeler görülebilir. Bu yüzden parfümünüzü sıcak olmayan (oda sıcaklığında ya da nispeten daha soğuk bir alanda), karanlık ve kuru bir ortamda saklamanız parfümünüzün ömrünü uzatacaktır.

Parfümlerle alakalı daha fazla bilgi almak ve araştırmak isterseniz Vedat Ozan Parfümler 2 kitabını edinmenizi ve okumanızı tavsiye ederim. Reklam değildir, sadece tavsiyedir. Sağlıklı ve mutlu günler geçirmeniz dileğiyle.

İlgili Tavsiyeler

İlginizi Çekebilir

    Yorumlar

    Yazar Hakkında

    Yasinpurtas profil resmi

    Yasin Pürtaş

    Parfüm uzmanı

    Ben parfümler konusunda deneyimli bir kullanıcı olarak, kokuların ve parfümlerin yapımını, saklama yöntemlerini ve tarihini öğrenmek için sürekli olarak araştırmalar yaparım. Parfümlerin insanların duygusal ve psikolojik durumlarını nasıl etkilediği konusunda bilgi sahibiyim. Ayrıca, parfümlerin fizyolojik etkilerini ve insanların vücut kokularını nasıl etkilediğini öğrenmek için araştırmalar yaparım. Kendi koleksiyonumda birçok parfümü saklıyorum ve sürekli olarak yeni parfümler keşfetmeye devam ediyorum.