Tuşlu telefonlar askerde kullanmak için, yaşlılar için ya da ikinci bir hatta sahip olup da sadece telefonla görüşmek için fazlası ile ihtiyaç duyuluyorlar. Günümüzde tuşlu telefonlar da eskisi gibi değiller. İnternete girme, belli uygulamaları çalıştırma gibi özelliklere sahipler. Peki piyasadaki en iyi tuşlu telefonlar hangileri? Tuşlu bir telefon alırken nelere dikkat edilmeli?
Tuşlu Telefon Seçerken Neler Dikkat Edilmeli?
Tuşlu telefonlar da artık eskisinden çok daha gelişmiş özelliklere sahipler. Bu özellikler arasında kamera gibi özellikler de bulunmakta. Tuşlu telefonlar da artık fotoğraf çekebilme, video ve ses oynata bilme gibi özelliklerin hepsini yerine getirebiliyorlar. Bu nedenle tuşlu telefon alırken de mutlaka dikkat etmeniz gerekenler bulunuyor. Bunlar;
Teknik Özellikler
İlk dikkat etmeniz gereken işlemci ve ram oluyor. Tuşlu telefonların özellikle depolama kısmı büyük önem taşıyor. İçerisinde fazlaca resim ve müzik atmak, çektiğimiz video ve fotoğrafları telefon içerisinde tutabilmek için depolama alanı büyük önem oynuyor. GPS desteği bulunması da özellikle harita gibi uygulamaların çalışması için vazgeçilmez bir özellik oluyor. Teknik anlamda tuşlu telefonlar birbirlerinden çok fazla değişiklik gösterebiliyor. Hatta NFC’ye sahip olan tuşlu telefon modelleri bile bulunuyor.
Ekran
Tuşlu telefonların ekranları birçok kalitede olabiliyor. Piksel piksel görünen ekranlardan kaliteli ekranlara kadar birçok model bulunuyor. Eğer uzun süre kullanmak için alıyor ve ana telefonunuz olarak da kullanmayı düşünüyorsanız mutlaka iyi bir ekrana sahip modele bakmalısınız. Tuşlu telefonlarda her ne kadar bir tuş takımı olsa ve çoğu işlem bu tuş takımı üzerinden gerçekleşse de dokunmatik ekrana sahip modeller de bulunmakta. Özellikle akıllı telefonlardan tuşlu telefonlara geçmek gibi bir işlem yapacaksanız dokunmatik ekranlı modeller işinizi kolaylaştırabilir.
Kamera
Tuşlu telefonlardan bir akıllı telefon kalitesi beklemek maalesef mümkün değil fakat yine de içlerinde iyi fotoğraflar çekenler var. Eğer az da olsa kamerasını da kullanacağım diyorsanız bu durumda mutlaka iyi bir de kameraya sahip olmasını aramalısınız. En azından çekilen fotoğraflarda neyin çekildiği anlaşılabilmeli. Bazı cihazlar 480p’ye kadar video çekimi yapabilmekte bu da çok iyi sonuçlar ortaya koymasa da acil bir durumda bir şey çekmeniz gerektiğinde en azından anlaşılabilir bir fotoğraf veya videonun ortaya çıkmasını sağlar. Alacağınız cihazda ihtiyacınıza uygun bir kamera olması bu noktada önem kazanıyor. Askerlik için alınıyorsa eğer telefonun kamerası olmaması lazım tabi ki.
Tuş Takımı
Tabii ki bir tuşlu telefonun olmazsa olmaz kısmı tuş takımı. Cihazın tuşlarının yazı karakteri, büyüklüğü, yazılarının çabuk silinip silinmemesi gibi noktalara dikkat etmelisiniz. Bunun yanında bazı tuşlu telefonlarda tam boy klavyesi bulunan tuşlar da bulunabiliyor. İhtiyacınıza göre bunları da tercih edebilirsiniz. Tuş takımında harflerin de yer alması telefonun boyutunu çok fazla büyüttüğü için ihtiyacınıza göre bu bir avantaj yerine dezavantaj olarak da karşınıza çıkabilir. Tuş takımı tüm bu nedenlerden ötürü cihazın ana karakterini oluşturuyor. Siz de tuşlu bir telefon alacaksanız ilk bakmanız gereken noktalarından birisi tuş takımı oluyor.
Tasarım
Tuşlu telefonların kapaklı, kızaklı veya düz olan modelleri bulunuyor. İhtiyacınıza göre bu üç seçenek arasından size en uygunu seçmeniz gerekmekte. Kızaklı telefonların, tuşlu telefonlar içerisinde ne işlevsel olanı olduğu söylenebilir. Bu nedenle kızaklı bir telefon tercih edebilirsiniz. Bunun yanında Nokia X gibi bazı modellerde birden fazla ekran da bulunabilmekte. Bu da kullanımı kolaylaştırmakta bu noktada bu gibi tasarım öğelerine de bakılabilir. Bunun yanında eğer gözleri iyi görmeyen birine alınacaksa daha büyük tuşlu modeller tercih edilebilecekken, daha genç birisine alınacaksa dokunmatik ekrana sahip modeller de tercih edilebilir.
Cihazın Geçmişi
Bu başlık biraz garip gelebilir. Fakat tuşlu telefon almak istediğinizde karşınıza her zaman sıfır kutulu ürünler çıkmıyor. HepsiBurada, Trendyol veya Gittigidiyor gibi sitelerden alsanız bile ürünlerin birçoğu ikinci el veya yenilenmiş ürün olarak satılıyor. Bu noktada ikinci el olan cihazlar için cihazın geçmişi büyük önem taşıyor. IMEI numarası kopyalanmış mı, cihaz temiz kullanılmış mı, bataryası yenilenmiş mi bu sorular önem kazanıyor. Özellikle de IMEI numarası kopyalanmış ise ürün ileride büyük sorunlar yaratabiliyor.
En İyi Tuşlu Telefonlar
Fiyat seviyelerindeki en çok özelliği sunan, en iyi olan tuşlu telefonlar aşağıdaki modeller oluyor. Bu cihazların bazıları sıfır bir şekilde satılırken bazıları ikinci el olarak bulunabiliyor. Eğer ürünler ikinci el tercih edilecekse burada en çok dikkat edilmesi gereken nokta bataryaları oluyor. Eğer ikinci el alacaksanız bataryasının yeni olmasına özen gösterin. Aksi halde çoğunun bataryaları artık ömürlerini doldurmuş olacaktır.
Nokia 515
- Ekran Boyutu: 2.4″
- Arka Kamera: 5 MP
- Ön Kamera: –
- İşletim Sistemi: –
Şık, tek parça alüminyum cihaz, eski tip alfanümerik klavyeye ve Corning Gorilla Glass 2’ye sahiptir. 2,4 inçlik ekran 320 x 240 gibi düşük bir çözünürlüğe sahip ancak kamera LED flaşlı 5 megapiksel gibi oldukça iyi bir çözünürlüğe sahip. Kamera ayrıca sesle yönlendirilen kendi portresini çekme özelliğine sahipken HSPA bağlantısı, microSD ve bekleme modunda 38 günlük pil ömrü de sunuyor. 2,4 inçlik ekran 320 x 240 gibi düşük bir çözünürlüğe sahip ancak kamera LED flaşlı 5 megapiksel gibi oldukça iyi bir çözünürlüğe sahip. Kamera ayrıca sesle yönlendirilen kendi portresini çekme özelliğine sahipken HSPA bağlantısı, microSD ve bekleme modunda 38 günlük pil ömrü de sunuyor.
Nokia 515 akıllı telefon tarzı uygulamalardan tamamen yoksun değil. Nokia 515’te YouTube ve WhatsApp uygulamaları yerleşik olarak gelirken, Nokia Xpress web tarayıcısı da bulunuyor.
Nokia 6700 Classic
- Ekran Boyutu: 2.2″
- Arka Kamera: 5 MP
- Ön Kamera: –
- İşletim Sistemi: –
Adının hakkını veren klasik bir tuşlu telefon görünümü olan cihaz siyah – gri tasarımı ile dikkat çekiyor. Cihaz 5 MP çözünürlüğe sahip bir kamerayı bizlere sunuyor. Kameranın led flaşı bulunuyor. Cihaz 640 x 480 boyutunda videolar çekebiliyor. Cihazın şaşırtıcı taraflarından birisi kamerasında bulunan 4x dijital zoom oluyor. Dahili bir hafızası maalesef bulunmuyor. Cihaz 300 saatte varan bekleme süresini bize vaat ediyor. 2.2 inç bir ekrana sahip olan telefonun ekran çözünürlüğü ise 240 x 320 oluyor. Bu ekran TFT bir panele sahip ve bize 16 milyon renk sunabiliyor. Cihaz konuşma süresi olarak ise bize en fazla 5 saatlik bir süre sunuyor.
Nokia C2-01
- Ekran Boyutu: 3.2″
- Arka Kamera: 3.2 MP
- Ön Kamera: –
- İşletim Sistemi: –
Ucuz bir telefon, çok gösterişli değil, ancak Nokia C2-01, bu bütçeye bir dizi güzel küçük özellik sıkıştırdığı için biraz övgüyü hak ediyor. 3.2MP sabit görüntüleme, yakın zamanda VGA birincil kamerayı inceledikten sonra kulağa ferahlatıcı geliyor. Veri hızları EDGE’nin üstünde ve microSD kart yuvası müzik koleksiyonunuz için fazlasıyla yer olduğu anlamına geliyor. 3,5 mm ses girişi de ödediğiniz fiyata göre beklenenden daha iyi olabilir.
Nokia C2-01, boyutları ve şekli bu sınıftaki normlara uygun olsa da piyasadaki en kompakt telefon değildir. 109,8 x 46,9 x 15,3 mm boyutlarında ve 89 g ağırlığındadır: tamamen plastik malzemeden oluşan bir telefon. Nokia C2-01, mesajlaşmayı sorunsuz bir şekilde hallediyor, Bir telefonda alabileceğiniz kadar basit. SMS, MMS ve sesli mesajlar dışında C2-01 e-postayı da destekliyor.
Nokia C2-01, 2048×1536 çözünürlükte çekimler yapabilen 3.15MP sabit odaklı bir kameraya sahiptir. Kamera özellikleri olarak C2-01 beyaz dengesi, çeşitli efektler ve otomatik zamanlayıcı ile donatılmıştır. Fotoğraf kalitesi ise bu segmentte bir telefon için gayet tatminkar.
Nokia C2-01 gibi bir telefonu eleştirmek zor – bütçeye uygun ve yeni başlayan kullanıcılar düşünülerek üretildi. Bir çocuğa ya da anne/babaya vermek için iyi bir telefon. Oyun oynamak gibi veya iş için kullanılan bir telefondan ziyade önemli kişilerin hızlı aramada olduğu bir telefon.
Anka M9
- Ekran Boyutu: 1.8″
- Arka Kamera: –
- Ön Kamera: –
- İşletim Sistemi: –
Anka M9, 1,8 inç TFT ekrana, 1200 mAh bataryaya ve 2G GSM şebekeleri desteğine sahip temel bir özellikli telefondur. Kamera, hafıza kartı desteği ya da Bluetooth veya müzik çalar gibi gelişmiş özelliklere sahip değildir. Dahili bir radyo ve el fenerine sahiptir ve büyük düğmeleri ve büyük yazı tipi ekranı ile yaşlı kullanıcılar için tasarlanmıştır. Telefon 2015 yılında piyasaya sürüldü ve kullanıcılaraa göre iyi bir ses kalitesine ve uzun bir pil ömrüne sahip. Ayrıca telefonun kullanımının kolay olduğunu ve yaşlı insanlar için uygun olan büyük bir düğme düzenine sahip olduğunu belirtiliyor. Bununla alt düğmeye basıldığında radyo işlevinin yanlışlıkla etkinleştirilebilmesi ve bunun pilin hızla tükenmesine yol açması da bir eksi sayılabilir.
Kamerasız bir model olması sebebiyle askerler tarafından da da tercih edilebilir bir modeldir. Aşağıdaki Hiking X11 modelinden farklı olarak radyosu ve müzik çaları bulunur. Performans olarak daha iyidir.
Hiking X11
- Ekran Boyutu: 1.77″
- Arka Kamera: –
- Ön Kamera: –
- İşletim Sistemi: –
Türkiye üretimi olan bu telefonda kamera olmaması dolayısıyla askerler tarafından çokca tercih ediliyor. Ses kalitesinin iyi olması, pilinin uzun süre dayanması sebebiyle kameraya ihtiyaç duymayan yaşlı bireyler tarafından da tercih edilebilir. Türkiye’de üretildiği için menüsü tamamen Türkçe ve anlaşılır. Fakat mesajlaşma için alınacaksa mesaj yazarken bile telefonun zorlandığını söyleyebiliriz, bu yüzden mesaj yazmayı biraz zorlaştırıyor. Fakat arama için kullanılacaksa bu sorunu gözardı edebilirsiniz.
Alcatel 1066D
- Ekran Boyutu: 1.8″
- Arka Kamera: 0.3 MP
- Ön Kamera: –
- İşletim Sistemi: Thread X
Sıfır olarak bulunabilen, fiyatı biraz pahalu bir model olarak karşımızda. Cihazın içerisinde 0.08 MP çözünürlüğe sahip bir kamera yer alıyor. 1.8 inçlik 128 x 160 çözünürlüğe sahip olan bir ekranı bize sunuyor. Tasarım olarak klasik yapı da bir tasarıma sahip. Cihazın raminin 1 gb altına olduğu belirtiliyor. Bunun yanında 16 GB’a kadar hafıza kartı destekliyor. Bu sayede içerisine fotoğraf, müzik ve video atılabiliyor. Radyo özelliği bulunuyor. Fakat cihazın herhangi bir kullanıcıya açık dahili depolama alanı bulunmuyor. Bu da maalesef fotoğraf çekmek için bile hafıza kartı takmamızı zorunlu hale getiriyor. Bu fiyat seviyelerinde satılan bir cihazda az da olsa dahili bir depolama olmasını insan bekliyor. GPS bu modelde de bulunmuyor. Şarj girişi olarak Micro USB kullanıyor. Çift sim kartı desteğine sahip.
Gigaset GL590
- Ekran Boyutu: 2.8″
- Arka Kamera: 0.3 MP
- Ön Kamera: –
- İşletim Sistemi: –
Gigaset GL590 her yaştan kullanıcı için iletişimi kolaylaştıracak özel bir telefon. Kapaklı tasarımı ile taşıması kolaydır, çok az yer kaplar ve ekran çizilme riskini azaltır. Kapalıyken sadece 12,5 cm boyutunda olduğundan cepte veya çantada kolayca taşınabilir. Küçük boyutu tek elle kullanıma da olanak sağlar. GL590, kapaklı, tuş takımlı bir telefonun rahatlığını özleyenler, özellikle de yaşlı kullanıcılar için mükemmel bir seçimdir. Eski alışkanlıkların devam etmesine olanak tanıyan tuşları ve sezgisel kullanıcı arayüzü ile iletişim aksaklıklarına karşı konfor sunuyor.
Telefonun ayrıca kısayollar, acil arama butonu (SOS), ışık ve konuşma fonksiyonları gibi kullanılabilirliğini artıran ek özellikleri de bulunuyor. Mobil cihazları kullanmakta zorlananlar için harika bir yardımcı cihazdır ve görsel ve işitsel zorlukları olanlara yardımcı olacak çeşitli özellikler sunar. Telefon ayrıca fotoğraf çekmek ve video kaydetmek için entegre kamera ve flaş gibi temel işlevlere sahiptir. Bu telefonla mesajlaşmak ve çağrı bırakmak da çok kolay. Pratikliği ve tarzı ile Gigaset GL590 yaşlı kullanıcılar için mükemmel bir yardımcıdır.
Samsung B350E
- Ekran Boyutu: 2.4″
- Arka Kamera: 2 MP
- Ön Kamera: –
- İşletim Sistemi: –
Samsung B350E, 240 x 320 piksel ekran çözünürlüğüne ve 167ppi piksel yoğunluğuna sahip 2,4 inçlik bir ekran sergileyen ekonomik bir telefon. Telefon net görüntüler çeken 2MP kamera ile donatılmıştır. Tuş takımı çok duyarlı olup tüketicilerin rahatlıkla mesaj yazabilmelerini sağlar.
Telefon, uzun süre dayanan 1200mAh Li-ion pil ile çalışıyor ve 16GB’a kadar genişletilebilir bir hafıza ile geliyor. Bağlantı özellikleri arasında GPRS, Bluetooth ve USB bulunmaktadır.
Samsung Metro B350E, Samsung’un en ucuz bütçeli telefonlarından biri ancak temel bir telefon söz konusu olduğunda yine de pahalı. Zarif bir görünümü var ancak piyasada aynı özelliklere sahip daha düşük maliyetli başka telefonlar da mevcut.
Bize neden güvenmelisiniz?
- İncelemelerimizin mümkün olduğunca doğru ve tarafsız olduğundan emin olmak için büyük bir çaba sarfediyoruz.
- Ücretli ürün yerleştirmesi veya sponsorlu içerik kabul etmiyoruz.
- Sadece kendi tarafımızdan test edilmiş veya diğer saygın kaynaklar tarafından dikkatle incelenmiş ürünleri sıralıyoruz.
- Okuyucularımızın alım kararlarını vermek için gerekli bilgiye sahip olmalarını sağlamak amacımızdır.
- Yazılarımızın alanında eğitim almış ya da uzman kişilerce yazılmasına dikkat ediyoruz.
Sonuç
Sonuç olarak tuşlu telefonlar artık bulması zor, ve çeşitleri az olan bir telefon çeşididir. Yine de yaşı ilerlemiş bireylerin ve askere gidecek olan kişilerin tercih listesinden çıkmayan bir üründür. Kameraya sahip olmayan Anka M9 modeli asker telefonu için bulunabilecek en iyi adaydır. Yaşı ilerlemiş ve görme sorunları olan kişiler için ise önerimiz Gigaset GL590 olacaktır, zira hem yazıları yeterince büyük hem kullanımı oldukça kolaydır.