Toz Nasıl Oluşur, Evde Biriken Tozun Zararları Nelerdir?

Evde erişemediğimiz noktalar veya temizlik yapmadığımız zaman toz birikir ve çoğu zaman tabaka haline gelir. Bu biriken toz tabakası rüzgâr veya hava hareketiyle odanın içine yayılır. Zararsız gibi görünen bu toz ve hava partikülleri içinde bulunan bileşik maddeye göre sağlığımız üzerinde ciddi etki edebilir. Tozlar gizli hava kirleticilerdir de diyebiliriz. Örneğin kapalı ve genelde basık bir mekâna girdiğimizde bulunulduğumuz ortamın hava kalitesini oldukça düşürür.

Kapalı alanda biriken toz zamanla havanın kalitesini düşürdüğünden dolayı zamanla insanlar üzerinde alerjik etki yaratmaya başlar. Sıcak bir duş aldığımız banyolar, birikmiş kire karşı savunmasız yerlerdir. Mikroorganizmalar ve küf gibi yapılar bu tarz yerleri severler.

Evde Bulunan Toz Nelerden Oluşur?

Toz Nasil Olusur 2

Sık sorulan sorulardan biri de evimizde birikmiş olan toz tabakasının nasıl oluştuğu. Birikmiş toz tabakasın içinde: hava kirliliğinde oluşmuş toz tabaka, topraktan gelen toz, insan vücudundaki kurumuş ölü deri, havada uçuşan polenler, kum ve is tozun içindeki etmenlerden sadece bazılarıdır. Hastalığa neden olan bazı alerjen maddeler de yine bu tozun içine karışır.

Toz, temizlenen yüzeyden sonra geçen zamana göre kalınlaşır. Ancak şunu bilmeliyiz ki havada uçuşan tozlar genelde küçük tozlardır. Küçük parça toz taneleri akciğerlere kadar iner ve çeşitli solunum sistemi hastalıklarına neden olurlar. Sağlık konusunda ciddi problem yaşamanıza neden olabilir bu küçük toz taneleri. Evlerimizde bulunan bu birikmiş toz tanelerinin neden olduğu tehlikelere gelin birlikte bakalım.

Toz Kendiliğinden Oluşabilir

Dünya üzerinde bulunan kayalar, topraklar ve küçük kum taneleri dahil birçok maddeler yağmur suları ve rüzgarlar yüzünden aşınmaya uğrar. Bu aşınma sonucunda küçük taneler haline gelirler. Bu küçük taneler kimi zaman olduğu yerde dururken bazen de havaya karışabilir. Havada uçan ve bulunduğumuz zemine yapışan bu küçük maddelere de toz diyoruz.

Sormamız gereken diğer soruda tozun evlerde nasıl oluştuğu. Bazen farkında olmadan halıdan tozlar kaldırabilir, koltuğa otururken toz uçurabilir hatta eski bir minderiniz varsa kımıldatmak bile odanızı toz ile kaplanmasına neden olabilir. Temizlik yaparken kullanılan eski kurumuş bezler de toz oluşmasına neden olabilir tabi ki.

Toz gerçekten zararlı mı?

Toz, görülmesi oldukça güç olan bir parçacıktır. Özellikle ışık süzmesi olmadan görmek neredeyse imkansızda denilebilir. Kimi zaman ölü derimizden, yıllarca oturulan koltuklara oturduğumuzda bu küçük toz taneciklerini havaya kaldırırız. Peki hiç mi zararı yoktur bu küçük taneciklerin. Tozların içine karışmış bir takım tehlikeli yapılar olabilir. Bu yapılar ile uzun süre boyunca solumak ciddi akut hastalığı veya kronik bazı solunum hastalıklarının çıkmasına neden olmaktadır.

Tozlar Uçarlar mı?

Toz Nasil Olusur 4

Aslında bunun cevabı gayet basit. Minik toz tanecikleri hava uçuşur genellikle yüzeye inmezler. Fakat büyük parçacıklar yüzeye iner ve kir halini alır. Mobilyalar ve zeminler üzerinde gördüğümüz tanecikler büyük taneciklerdir. Büyük parçacıklar burun gibi üst solunum yollarını etki ederken, küçük toz taneleri ise akciğer gibi daha alt solunum yollarını etkiler. Toz taneleri ciğere inmesi uzun vadede sorun yaratmasıyla da bilinir.

Toz ve Kir Soluma Sonucu Oluşabilecek Bazı Hastalıklar

Toz ve kirli havayı solumak uzun vadede sizlere sağlık sorunları olarak geri dönecektir. Küçük yapıda olan toz tanelerini solumak gözlerde ve boğazlarda tarihlenmeye neden olur. Toz taneleri aynı zamanda burun tıkanması ve hapşırık krizlerine neden olabilir. Az bilinse de tozlu ortamda bulunup havayı solarsanız baş ağrısı problemi de yaşamanız mümkün. Bunun dışında toz, egzamaya neden olabilir. Ayıca sık bilinen hastalıklardan astım da tozlu ve temizlik yapılmayan ortamları solumaktan oluşabilir. Son olarak tozlu ortamda uzun süre bulunursak da alerji problemi ile karşı karşıya geliyoruz.

Yazar

  • Tümay Kılınç
    İçerik kalitesi kontrol sorumlusu

    Tümay Kılınç, 33 yaşında bir yazılımcı ve sitenin kurucusu olarak ayrıca teknoloji alanında uzman bir yazardır. Kendisi aynı zamanda sitenin içerik kontrol sorumlusu olarak görev yapmaktadır. Meraklı bir kişiliğe sahip olan Tümay, teknoloji, ev aletleri ve bebek ürünleri hakkında detaylı incelemeler yapmaktadır. 1 çocuk sahibi olan Tümay, aynı zamanda ailesiyle vakit geçirmekten ve teknolojik gelişmeleri takip etmekten keyif almaktadır.

    Bu yazı size yardımcı oldu mu?

    Bir yorum bırakın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir