Acaba Bebeğim Üşüyor mu Korkusu – Bebeğin Üşüdüğü Nasıl Anlaşılır?

Bebek bakımı birçok noktada dikkatli ve bilinçli olmayı gerektirir. Özellikle ilk bebeklerini kucaklarına alan ebeveynler için alışma süreci biraz zorlayıcı olabilir. Her konuda telaş yapabilen anne ve babalar neyin doğru olduğuna kimi zaman emin olamaz. Buna bir de çevre baskısı eklendiğinde durum, içinden çıkılamaz bir hal alabilir. Ebeveynlerin en fazla tedirgin oldukları şeylerin başında da bebeklerinin üşüyüp üşümediği gelir. Özellikle kış aylarında bu endişeler artar ve bazen bebeğin kat kat giydirilmesiyle sonuçlanabilir. Oysa ki bebeğinizin üşüdüğünü anlamanız için bazı kolay püf noktalar vardır.

Bebeğinizin Vücut Sıcaklığını Kontrol Edin

Bebeğinizin üşüyüp üşümediğini anlamanız için cildine dokunmanız aslında yeterli bir davranıştır. Bebeğinizin göğüs bölgesini ve ense kısmını yoklayarak sıcaklığını anlayabilirsiniz. Bebekler gerçekten üşüdüğünde bu bölgeleri soğur. Eller ve ayaklar, bebeğinizin üşüdüğünü anlamanız için uygun bölgeler değildir. Çünkü bebeklerin kan dolaşımları bu uç kısımlarda daha düşük olduğu için, vücutlarının diğer bölgelerine göre daha soğuk olabilir. Eğer bebeğinizin göğüs ya da sırt kısmında soğukluk hissediyorsanız üzerine bir kat daha pamuklu giysi giydirebilir veya ortam sıcaklığını biraz yükseltebilirsiniz. Bebeğinizin yüzünün soğuk olması da, ortam sıcaklığını kontrol etmeniz gerektiğini işaret ediyor olabilir. Bebeğinizin üşüyüp üşümediğini anlamanızı sağlayan bir diğer yöntem ise vücut sıcaklığını, ateş ölçer ile kontrol etmektir. Vücut sıcaklığı söz konusu olduğunda 36 – 37 derece gayet normaldir. Ancak 36 derecenin altında bir sıcaklık söz konusuysa bebeğiniz üşüyor demektir. Bu durumda da ek bir giysi giydirme ya da ortam sıcaklığını arttırma yoluna gidebilirsiniz. Ortam sıcaklığının 21 – 24 derece civarında olması ise bebeklerin üşümemesi ya da terlememesi için yeterli bir sıcaklıktır.

Bebegin Usudugu Nasil Anlasilir 6

Mevsimine Uygun Şekilde Giydirin

Özellikle yenidoğan dönemindeki bebekler için bakım çok daha önemlidir. Bebeklerin üşütmemesi ya da aşırı terleyerek hasta olmaması için uygun giysiler giydirilmelidir. Bebeklerin üşüdükleri yönündeki endişeler genellikle kış aylarında daha fazla gündemdedir. Bebeğinizin üşümesini istemiyorsanız, kendinizden bir kat fazla giydirerek vücut sıcaklığını normal seviyede tutabilirsiniz. Eğer ortam sıcaklığı normal düzeydeyse, bebeğinize orta kalınlıkta, pamuklu bir tulum ve ince bir yelek giydirebilirsiniz. Bebeğinizi kat kat giydirerek ona iyilik yapmak yerine hastalanmasına neden olabilirsiniz. Bebeğinize evin içinde eldiven, şapka gibi giysiler giydirmenize de gerek yoktur. Ayrıca fazla giydirilen bebek terlediği için cildinde isilikler meydana gelebilir. Giydirme sırasında asla sentetik ve tahriş edici, sağlıksız kumaşlar tercih etmemelisiniz. Daima; pamuklu, müslin gibi yumuşak, nefes alan ve teri emici kumaşlar ile üretilmiş giysilerden yana olmalısınız.

Bebegin Usudugu Nasil Anlasilir 2

Yaz aylarında ise ince uzun kollu bir tulum ya da penye gibi giysiler bebeğiniz için yeterli olacaktır. Bebeğinizi özellikle yaz aylarında asla üst üste giydirmemelisiniz. Anne ve babaların en fazla merak ettikleri şeylerden biri de bebeklerinin uyku sırasında üşüyüp üşümediğidir. Bebekler genellikle uyurken üzerlerindeki battaniye ya da yorganı açarlar. Bu da geceleri üşümelerine yol açabilir. Bunu önlemek adına, bebeğinize uyku tulumu giydirerek üşümeden uyumasını sağlayabilirsiniz. Bu tulumların yazlık ve kışlık versiyonlarını bulmanız mümkündür. Uyu tulumu sayesinde bebeğinizin tüm vücudu korunaklı olacağından üşümeyecektir.

Bebeğinizi Uzun Süre Çıplak Bırakmayın

Bebekler özellikle yenidoğan döneminde vücut sıcaklıklarını korumada yetersizdir. Çıplak kaldıklarında hemen vücut ısıları düşer ve üşümeye başlarlar. Cilt altındaki yağ dokuları yeterince kalınlaşmadığından vücut ısılarının sabit kalamaması normaldir. Bu nedenle, özellikle küçük bebeklerin uzun süre çıplak kalmamaları ve mümkün olduğunca çabuk şekilde giydirilmeleri gereklidir. Bebek banyo yaptırılacağı zaman su sıcaklığının ne çok soğuk ne de çok sıcak olmaması lazımdır. Bebeğinizin altını ya da giysilerini değiştirirken de aynı hassasiyeti göstermeniz vücut sıcaklığının korunması açısından önemlidir.

Bebegin Usudugu Nasil Anlasilir 5

Bebeğinizi Dışarı Çıkarmaktan Korkmayın

Bazı ebeveynler bebeklerini dışarı çıkarma konusunda oldukça endişe duyarlar. Hatta evde asla cam açmayan aileler bile vardır. Bu tarz düşünce ve davranışlar son derece abartılı olmakla birlikte bebeğinizin sağlığı açısından da zararlıdır. Evin, yaz – kış günlük olarak mutlaka havalandırılması gereklidir. Temiz hava girmeyen bir evde mikrop ve bakterilerin oluşması ya da çeşitli sağlık problemlerinin ortaya çıkması kaçınılmazdır. Bebeğinizi dışarı çıkarma konusunda da asla endişelenmenize gerek yoktur. Eğer uygun giysiler giydirdiyseniz, hava almak bebeğinize çok iyi gelecektir.

Bebegin Usudugu Nasil Anlasilir 3

Kış aylarında bebeğinize pamuklu kalın bir giysi, mont, atkı, şapka ve eldiven giydirmeniz halinde üşümesi engellenmiş olacaktır. Yaz aylarında da bebeğinize ince, pamuklu bir tulum giydirebilir, üzerine de ince, penye bir battaniye atabilirsiniz. Ancak bu; yenidoğan dönemi bebekleri için geçerlidir. 3 aydan büyük olan bebekler için yazın sıcak günlerinde battaniye kullanıma da gerek yoktur. Bebeğiniz tişört, şort gibi giysiler giyebilir. Dilerseniz ayaklarına çorap giydirebilirsiniz.

Sonuç

Sürekli bebeğinizin üşüdüğü yönündeki düşüncelerinizi kafanızdan atmalısınız. Yukarıda saymış olduğumuz noktalara dikkat etmeniz halinde bebeğinizin vücut sıcaklığı normal seviyesini koruyacaktır. Gün içinde zaman zaman bebeğinizin vücut sıcaklığını kontrol etmeyi alışkanlık haline getirmeli ancak abartmamalısınız. Çünkü her insan gibi bebeğiniz de üşüyebilir ve bu, dünyanın sonu değil 🙂

Yazar

  • Hilal Sarıyar
    Radyo ve televizyon programcısı

    Hilal Sarıyar, radyo ve televizyon programcılığı mezunudur. Çeşitli radyo ve televizyon kanallarında çalışmış ve deneyimli sunucu Cem Öğretir'den diksiyon ve spikerlik eğitimi almıştır. Muhabirlik ve prodüktörlük yaptığı Atv'den yurt dışına taşınması nedeniyle ayrılmıştır. Mayıs 2021'den bu yana Tüketici Dergisi'nde içerik yazarı olarak görev almaktadır ve ürün incelemeleri yapmaktadır. Yazdığı konular hakkında uzman biridir ve okuyucuların güvenini kazanmıştır.

    Bu yazı size yardımcı oldu mu?

    Bir yorum bırakın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir