Tüketici dergisi logosu

Yazın Hangi Kumaşlar Tercih Edilmeli: Bu Kumaşlardan Uzak Durun

Yazın Hangi Kumaşlar Tercih Edilmeli: Bu Kumaşlardan Uzak Durun resmi

Yazın gelmesi çoğumuz için sevindirici bir durumdur. Güneş, deniz, yeşil, dondurma ve rengarenk giysiler... Yazı seviyoruz sevmesine de o bunaltıcı sıcaklar yok mu? Şiddetli sıcaklar söz konusu olduğunda bir takım önlemler almamız kaçınılmaz oluyor. Bunlardan biri de şüphesiz ki kıyafet seçimi. Giysilerimizin kumaşları yaz aylarında bizi rahatsız edecek özelliklere sahipse maalesef sıcaklardan daha fazla etkilenmemiz söz konusu olabiliyor. Aslında "ne varsa eskilerde var" sözü o kadar doğru ki! Yün, pamuk ya da ipekten üretilen doğal kumaşlar eskilerimizin tercihleri arasında yer alıyormuş. Kullanılan boyalardan tutun da üretim şeklinde kadar her şey kendi doğalında ilerliyormuş. Ancak şimdilerde giyim konusunda tamamen doğal ürünler bulmak pek de kolay değil. Bu noktada bize düşen görev, en azından alışveriş yaparken satın alacağımız ürünlerin kumaş tipine dikkat etmek.

Neden Sağlıksız Kumaşlara Yöneliyoruz?

İçeriğinde kimyasal karışım bulunan kumaş türleri hem insan sağlığına hem de doğaya zarar veren özellikler taşır. Ancak birçok kişi alışveriş sırasında bunun bilincinde değildir ve sırf fiyat olarak daha uygun olduğu için naylon, polyester gibi kumaşlara yönelir. Bu tarz kumaşların insanları cezbeden bir başka özellikleri de genellikle ütü istememeleri, kolay yıpranmamaları ve lekelere karşı dayanıklı olmalarıdır. Bu nedenle çoğu kişi satın alacağı kıyafetin kumaşından çok avantaj gibi görünen özelliklerini dikkate alır. Ancak unutulmamalıdır ki bir kumaşın bu özelliklere sahip olabilmesi için kimyasal katkı malzemelerine ihtiyacı vardır. İçeriği tamamen doğal ipliklerden ibaret olan kumaş türleri ise daima sağlık ve doğa dostu olarak bilinir. Uzak durmamız gereken bazı kumaş türleri var ki ya cildimiz için rahatsızlık verici olabiliyor ya da yaz sıcaklarında bizi daha da terletebiliyor. Gelin tercih etmememiz gereken bu kumaşlara şöyle bir göz atalım!

Polyester

Polyester

Polyester kumaş, 1940 yılında İngiltere'de üretilmiş ve piyasaya sunulmuştur. Bu kumaşın ham maddesi petrol ve kömürdür. Polyesteri tanımlamak için "plastik" kelimesi doğru olacaktır. Doğal bir kumaş türü olmayan polyester leke tutmama, kırışmama, hafif ve kolay eskimeme gibi özelliklerinden dolayı çoğu kişi tarafından tercih edilir. Özellikle de günümüzde en fazla satılan kumaş türlerinden biridir. Fiyat olarak doğal kumaş türlerine göre daha ucuz olması da tercih edilme sebeplerindendir. Ancak polyester kumaş hiç de masum olmayan bir cilt düşmanıdır. Çünkü cildinizin hava almasının önüne geçer ve bu da birçok hastalığa davetiye çıkarır. Yaz aylarında ise sıcağı emer ve hapseder. Daha fazla terlemenize neden olarak ter kokusu oluşmasına sebebiyet verir.

Naylon

Naylon

Naylon kumaş, polyamid olarak da adlandırılır. Sentetik kumaşlar arasında yerini alan naylon, bir takım kimyasal maddelerin birleşiminden meydana gelir. Ve ana maddesi polyesterde de olduğu gibi petrol yani plastiktir. Naylon kumaş hava almadığı için cildiniz kumaş içeride hapis kalır. Teri emmez ve kötü kokuların ortaya çıkmasına neden olur. Bu nedenle yaz sıcaklarında tercih edilmemesi gereken bir kumaş türüdür. Ciltte kaşıntıya ve rahatsızlığa neden olması da cabasıdır.

Rayon

Rayon

Viskon kumaş olarak da bilinen rayon hafif yapısı ve parlak görünümü ile dikkat çeker. İpeğe benzeyen bir yapısı olduğundan suni ipek olarak da bilinir. Rayon kumaşının üretiminde selülozdan üretilen elyaf kullanılır. Üretimi sırasında kimyasal işlemlerden geçtiği için rayon da sağlıksız kumaşlar arasında yerini alır. Bu kumaş türü de sizleri yaz günlerinde rahatsız edecek ve yakacak bir dokuya sahiptir.

Kot

Kot

Bir kot eğer orijinalse %100 pamuktur. Çapraz şeritli bir dokumaya sahip olan kot kumaşı dayanıklı yapısı ile dikkat çeker. Ancak her kot kumaşı tamamen doğal pamuktan üretilmeyebilir. Bu nedenle satın alınırken etiketi kontrol etmekte fayda vardır. Denim olarak da bilinen kotlar ne yazık ki yaz aylarında mantıklı bir tercih değildir. Bunun sebebi ise genelde kalın bir yapıya sahip olmaları ve bu nedenle de terlemeye neden olmalarıdır. Kış aylarında sıklıkla tercih ettiğiniz kotlara yaz sıcaklarında ara verebilirsiniz.

Akrilik

Akrilik

1940 yılında Amerika'da üretilen akrilik kumaş, yün yerine kullanılmaya başlamıştır. Kumaşın içeriği elyaflardır. Bu elyaflar da %85 akrilonitril içerir. Sentetik kumaşlar arasında yerini alan akrilik, yün gibi teri emen ya da hava alan bir yapıda olmadığı için terleme yaparak cildi rahatsız eder. Nefes alma özelliği bulunmayan akrilik kumaş da yaz ayları için doğru bir tercih değildir.

Jessica

Jessica

Sentetik iplikler ile üretilen jessica da mağazalarda çok fazla görmeye alışkın olduğumuz bir kumaş türüdür. Kolay kırışmayan ve dayanıklı bir kumaş olan jessica'nın üretimi sırasında %100 sentetik iplikler kullanılırsa terleme yapacaktır. Çünkü jessica kumaş tamamen sentetik özelliğe sahip olduğunda hava almayacak ve teri emmeyecektir. Bu kumaş türünden de yaz aylarında uzak durmanızda fayda vardır.

Rahat Edeceğiniz Giysiler Seçin!

Yukarıda saymış olduğumuz kumaş türleri genel anlamda cildimiz için sağlıklı seçimler değildir. Ancak yine de bu tarz kumaşlar ile üretilmiş olan giysileri tercih etmek istiyorsak aşırıya kaçmamakta yarar vardır. Yün, ipek ya da pamuğun tamamen doğal şekilde bulunduğu giysilere gardırobumuzda daha fazla yer açmak cildimiz ve rahatımız için ideal olandır. Keten, poplin, şile bezi, ipek, gibi kumaş türleri özellikle de yaz aylarının kavurucu sıcaklarında kurtarıcımız olabilir!

Yorumlar

Yazar Hakkında

hilal profil resmi

Hilal Sarıyar

Radyo ve televizyon programcısı

Hilal Sarıyar, radyo ve televizyon programcılığı mezunudur. Çeşitli radyo ve televizyon kanallarında çalışmış ve deneyimli sunucu Cem Öğretir'den diksiyon ve spikerlik eğitimi almıştır. Muhabirlik ve prodüktörlük yaptığı Atv'den yurt dışına taşınması nedeniyle ayrılmıştır. Mayıs 2021'den bu yana Tüketici Dergisi'nde içerik yazarı olarak görev almaktadır ve ürün incelemeleri yapmaktadır. Yazdığı konular hakkında uzman biridir ve okuyucuların güvenini kazanmıştır.