Tüketici dergisi logosu

Evde Bebek Güvenliği ile İlgili Dikkat Edilecek Noktalar

Evde Bebek Güvenliği ile İlgili Dikkat Edilecek Noktalar resmi

Bebek sahibi olmak ebeveynler için hayat düzenlerinde pek çok şeyin değişeceği anlamına gelir. Bebeklerin evde geçirdiği kazalar ise anne ve babalar için çok üzücü sonuçlar doğurabilir. Bebekler özellikle hayata adım attıkları ilk yıllarda anne ve babalarının korumasına muhtaçtırlar. Hele de yürüme ve emekleme dönemi yeni başlamışsa o zaman birçok ev kazası da kaçınılmaz olur. Bu dönemde bebekler oldukça meraklıdır ve etrafı keşfetmek de en fazla hoşlarına giden şeylerin başında gelir. Tehlikeleri algılayamayan ve kazaları öngöremeyen bebekler için anne babalara büyük görevler düşer. Sadece tedbir almak da yeterli değildir. Küçük çocukların mümkün olduğunca yalnız bırakılmamaları gerekir. Sadece ülkemizde bile yılda ortalama 500 çocuk hayatını ev kazaları nedeniyle kaybetmektedir. Bu rakam hiç de azımsanacak gibi olmamakla birlikte ailelerin daha tedbirli olmaları gerektiğini gözler önüne serer. Böylesi olumsuz durumlar ebeveynlerin ömür boyu kendilerini suçlamaları için bile yeterlidir.

Bebeğiniz İçin Daha Güvenli Bir Ortam Oluşturun

Evde ya da bahçede olsun bebeğinizin geçireceği kazaları daha aza indirmek için alınabilecek birçok önlem vardır. Özellikle de 0-6 yaş grubu çocukların ev kazası geçirme olasılığı çok daha yüksektir. Bazı şeylere dikkat ederek çocuğunuzun daha güvenli bir ortamda vakit geçirmesini sağlayabilirsiniz. Çünkü çocukların kendilerini koruyabilme yetenekleri yoktur ya da çok zayıftır. Gerek bir şeyleri ağızlarına götürme istekleri, gerekse her şeyi merak etmeleri fiziksel darbelere maruz kalabilecekleri anlamına gelir. Bu noktada dikkat edilmesi gerekenlerin ne olduğunu merak ediyorsanız yazımızın devamını okuyabilirsiniz.

Evinizi Havalandırın

Evinizi Havalandırın

Bebeğinizin hijyenik bir ortamda bulunması açısından öncelikle evinizi havalandırmaya ve yerleri devamlı süpürmeye özen göstermelisiniz. Bu sayede yerde bulunan ufak tefek toz, kir ya da yabancı madde parçalarını bebeğiniz ağzına atamaz. Özellikle emekleme döneminde yerdeki minik parçalar bebekler için oldukça dikkat çekicidir.

Pencerelere Kilit Yerleştirin

Pencerelere Kilit Yerleştirin

Çocuğunuzun erişebileceği ve tehlike yaratan pencereler gerekirse kilitlenmelidir. Siz yanında olmadığında çocuğunuz penceresi açık bir odada yalnız başına kalmamalıdır. Tabi riskli bir durum söz konusu ise.

Sivri Köşeler İçin Koruyucu Alın

Sivri Köşeler İçin Koruyucu Alın

Dolap, çekmece gibi kısımların kapakları bebekler tarafından en fazla merak edilen yerlerdir. Sürekli kapaklarını açarak mobilyaların içindeki eşyalara dokunmak bebekler için oldukça ilgi çekici bir aktivitedir. Bu nedenle dolap ve çekmecelere sadece sizin açabileceğiniz şekilde kilitler takılmalıdır. Aksi halde bebeğiniz dolapların içinde kırılacak, cam ya da ağır eşyalarınızı üzerine düşürebilir. Bu da ciddi tehlikelere neden olabilir.

Yürüteç Kullanmayın

Yürüteç nedeniyle birçok ev kazası meydana gelmektedir. Çocuğun içine bırakıldığı ve bacaklarını yerde sürüdüğü model yürüteçler hiç sağlıklı değildir. Ayrıca bebek bu yürütecin içindeyken etrafa çok rahat ve hızlı şekilde ulaşarak masanın ya da mutfak tezgahının üzerinden eşyaları çekip düşürebilir. Bu nedenle yürüme arkadaşı şeklinde, itilebilen yürüteçler tercih edilmelidir. Bu yürüteçler hem daha sağlıklı hem de daha güvenlidir.

İlaçları ve Kimyasalları Uzak Tutun

İlaçları ve Kimyasalları Uzak Tutun

Evdeki ilaç, kimyasal, temizlik maddesi, deterjan gibi ürünler kesinlikle bebek ve çocukların ulaşamayacağı bir yerde olmalıdır. Çünkü çocuklar bu tarz maddelerin zararlı olduğunu bilemediği için içebilir ya da üzerine dökebilir. Bu tarz durumlar da hayati tehlikelere neden olabilir.

Merdivenler İçin Güvenlik Kapısı Alın

Merdivenler İçin Güvenlik Kapısı Alın

Bazı evler dubleks olduğu için merdivenler bulunmaktadır. Bu durum bebekler için son derece tehlikelidir ve hem alt kata hem de üst kata en azından bebek belirli bir yaşa gelene kadar mutlaka güvenlik kapısı yapılmalıdır.

Yatak İçin Koruyucu Edinin

Bebeğin yattığı karyola düşme durumlarına karşı mutlaka önlem alınmış şekilde kurulmalıdır. Eğer yatağın bir tarafı duvar tarafına denk geliyorsa diğer tarafında mutlaka koruyucu bulunmalıdır. Ayrıca bebeğinizin beşiği ya da karyolası pencere kenarında bulunmamalıdır.

Sigara İçmeyin

Eğer sigara içiyorsanız asla bebeğinizin yanında ve evin içinde içmeyin. Sigara paketinizi de asla bebeğinizin ulaşabileceği şekilde ortalıkta bırakmayın.

Havuza Dikkat Edin

Havuza Dikkat Edin

Eğer eviniz bahçeliyse siz olmadan bebeğin dışarı çıkması imkansız olmalıdır. Kapılar daima güvenli şekilde kapalı tutulmalıdır. Eğer bahçede havuz bulunuyorsa çok dikkatli olmalısınız. Birkaç saniye ihmal bile bebeğin havuza düşerek boğulmasına neden olabilir.

Halılar İçin Kayma Engelleyici Bant Kullanın

Eğer evinizdeki halılar zemin üzerinde çok fazla kayıyorsa düşmeleri önlemek adına halı kaymalarını engelleyici bantlar kullanabilirsiniz.

Ütü Yaparken ve Saç Düzleştirirken Dikkat!

Ütü Yaparken ve Saç Düzleştirirken Dikkat!

Ütü yaparken ya da saçlarınızı düzleştirirken bebeğinizin yakınlaşmasına asla izin vermemelisiniz. Bebekler çok seri hareket ederler ve anlık bir boşluk bile yanıklara maruz kalmalarına neden olabilir.

Düşebilecek Eşyaları Sabitleştirin

Kitaplık, vitrin, raf, ünite gibi eşyalar duvara monte edilmeli ve sağlamlaştırılmalıdır.

Elektrik Prizleri İçin Koruyucu Edinin

Elektrik Prizleri İçin Koruyucu Edinin

Ve tabi ki elektrik prizleri. Bebeklerin olmazsa olmaz hobilerinden biri de prizlere parmaklarını sokmalarıdır. Bu durumu engellemek de çok basittir. Prizler için satılan koruyucu kapaklar son derece faydalıdır ve bebekler tarafından da çıkarılamaz. Böylece elektrik çarpması gibi durumların önüne geçilir.

Kapı Kilitlerini Gözden Geçirin

Bazı kapıların tokmak kısmında kendinden kilit sistemi bulunmaktadır. İşte bu tarz kapılar da büyük tehlike saçar. Çocuk kaşla göz arasında içeriden o kilide basıp kapıyı kapatırsa içeride mahsur kalabilir. Mümkünse kilitler değiştirilmeli ya da kapı üzerinde anahtar bırakılmamalıdır.

Mutfakta Nelere Dikkat Etmeli?

Mutfakta Nelere Dikkat Etmeli?

Mutfakta yemek pişirken, ocak başındayken çocuğunuz mümkün olduğunca uzağınızda olmalıdır. Çünkü çocuğunuz devamlı bacaklarınızın arasında dolanırken yemek yapmanız oldukça zorlaşır ve sakarlık durumları da ortaya çıkabilir. Bu da ciddi yanıklara ve yaralanmalara neden olabilir. Çekmecelerinizdeki eşyaların yerlerini değiştirin ve tehlike yaratabilecek mutfak gereçlerinizi kesinlikle üst çekmecelere yerleştirin. Blender, meyve sıkacağı gibi aletleri de bebeğinizin ulaşamayacağı yerlere kaldırın.

Banyoda Nelere Dikkat Etmeli?

Banyoda Nelere Dikkat Etmeli?

Bebekler banyo yaparken aşırı hareketli olurlar. Özellikle küvet ya da duşakabinde yıkanırken yere bebek yıkama süngeri koymak mantıklı olabilir. Böylece düşme ve kayma durumu söz konusu olsa bile bebeğe zarar gelmeyecektir. Ayrıca evinizde küvet bulunuyorsa asla içini su dolu şekilde bırakmamalısınız. Bir anlık boşlukta bebeğiniz küvete girerek boğulma tehlikesi yaşayabilir. Banyo sırasında ise suyun sıcaklığı oldukça önemlidir ve kontrol edilmeden bebeğe banyo yaptırılmamalıdır. Aşırı sıcak su bebeğinizin yanmasına neden olabileceği gibi soğuk su da hastalanmasına zemin hazırlayabilir. Ayrıca banyoda temizlik maddeleri ya da kişisel bakım ürünlerinin yer aldığı dolaplar bebek kilidi ile güvenli hale getirilmelidir. Deodorant, parfüm, makyaj malzemesi, saç jölesi gibi kişisel bakım ürünleriniz ile banyo jileti, traş makinesi gibi eşyaları da mutlaka erişilmesi zor olan yerlere kaldırmalısınız.

Kesici ya da Tehlikeli Eşyalara Dikkat!

Kesici ya da Tehlikeli Eşyalara Dikkat!

Ortalıkta bebeğinizin ağzına atabileceği şekilde minik eşya ya da para bulundurmayın. Bebekler özellikle 1-2 yaş dönemlerinde her şeyi ağızlarına götürmeye bayılırlar. Ayrıca bebeğinizin boynuna ya da ellerine dolanabilecek olan ip, lastik, kablo gibi eşyalar ortalıkta bulunmamalıdır. Çünkü bu tarz eşyalar ciddi tehlikeler ortaya çıkarabilir. Alet çantası, inşaat malzemeleri ya da tığ, şiş gibi örgü malzemeleri de bebekler için çok ilgi çekici eşyalardır. Bebek ve çocukların bulundukları ortamlarda bu tarz eşyaların ulaşılamayacak yerlere kaldırılması gereklidir. Etrafta bulunan cam ve ağır süs eşyaları da çocukların erişemeyecekleri yerlere koyulmalıdır. Çakmak, kibrit gibi eşyalar da bebeklerden kesinlikle uzak tutulması gereken şeylerdir. Ayrıca evde mum yakıyorsanız bebeğinizi mumun yanında asla yalnız bırakmamalısınız. Makas, bıçak, falçata, raptiye gibi eşyaları bebeğinizin asla ulaşamayacağı yerlere koyun. Oyuncak satın alırken üzerindeki yaş uyarısını mutlaka dikkate alın ve bebeğinizin yaşına uygun değilse asla tercih etmeyin.

Sonuç

Tüm bu detaylara dikkat ederseniz ve bebeğinizi yalnız bırakmazsanız evde kaza geçirme olasılığı çok azalacaktır. En azından bebeğinizin ilk 3 yılında sıkı şekilde tedbir alırsanız çok tehlikeli olan dönemi atlatmış olursunuz. Zaten 3 yaşından sonra bebeklik dönemi bitecek ve çocuğunuz uyarılarınızı anlama eğiliminde olacaktır. Ayrıca kendisi de tehlikelerin farkına varacak ve uzak duracaktır.

Yorumlar

Yazar Hakkında

hilal profil resmi

Hilal Sarıyar

Radyo ve televizyon programcısı

Hilal Sarıyar, radyo ve televizyon programcılığı mezunudur. Çeşitli radyo ve televizyon kanallarında çalışmış ve deneyimli sunucu Cem Öğretir'den diksiyon ve spikerlik eğitimi almıştır. Muhabirlik ve prodüktörlük yaptığı Atv'den yurt dışına taşınması nedeniyle ayrılmıştır. Mayıs 2021'den bu yana Tüketici Dergisi'nde içerik yazarı olarak görev almaktadır ve ürün incelemeleri yapmaktadır. Yazdığı konular hakkında uzman biridir ve okuyucuların güvenini kazanmıştır.